Hangi kumaşlar terletmez?

Terleme son derece doğal bir olaydır. Bedenimiz vücut sıcaklığını ayarlamak için terler.Terlemenin bir diğer temel amacı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Ayrıca metabolizma hızınızı arttıran, örneğin acı biberde bulunan “kapsaisin” maddesi, kafein, tuz, şeker, yağlı ve sindirimi zor gıdalar da terlemeyi arttırır.

Aslına bakarsanız hangi tip kumaşı kullanırsak kullanalım vücudumuz ter salgılamaya devam edecektir. Ancak özellikle sentetik kumaşlar eğer sık dokunmuşlarsa soluma özellikleri (nefes alma) düşük olacağından terin buharlaşmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Ter, kumaşla cildimiz arasında kaldığında ıslanmaya sebep olacaktır. Bu rahatsız edici bir his olmasının yanısıra, vücut ısısının yükselmesine; böylece daha fazla ter salgılanmasına neden olacaktır. Ayrıca ter biriken cilt üzerinde hızla bakteriler üreyecek, bu da kötü kokulara neden olacaktır.

Hepimizin bildiği gibi pamuk gibi doğal liflerden üretilen kumaşlarda terlesek de daha az rahatsız hissederiz. Bunun sebebi pamuklu kumaşların terletmemeleri değil; teri emmelerinden kaynaklanır.

Pamuk ketenden sonra tarımın gelişmesi ile günlük hayatımıza girmiştir. Teri çok iyi biçimde absorbe eder.

Çeşitli doğa sporları, örneğin dağcılıkta kışın yüksek irtifada ve düşük hava sıcaklıklarında terlemek ölümcül sonuçlara yol açabilir. Ancak enteresandır ki, dağcılık sporu ile uğraşanlar kesinlikle pamuklu kumaş kullanmazlar. Dağcıların iç çamaşırları dahi, bizim günlük hayatta kullanmaktan kaçındığımız polyester (petrol bazlı) kumaşlardan imal edilir.

Öyleyse dağcılar daha az terlemek için neden pamuklu kumaş kullanmazlar?

Aslında bununla ilgili en büyük ipucunu birkaç satır yukarıda kalın puntolarla verdik. Pamuklu kumaşlar teri emer ve hapsederler. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kurumaları polyester kumaşlara kıyasla daha uzun sürer. -30, -40 gibi hava koşullarında ıslak kumaş hızla soğuyacak, vücut ısımızı dramatik bir biçimde düşürerek hipotermi ve ardından ölümle sonuçlanan durumlar meydana getirecektir.

Bu nedenle deneyimli dağcılar ince fakat kat kat giyinerek terleme sorununun üstesinden gelmeye çalışırlar. Artan fiziksel aktivite esnasında katları azaltır, durdukları anlarda ise katları arttırarak ıslanmadan faaliyetlere devam ederler.